18 iunie 2009

Varşovia, primăvara lui 2009

Foto: Maria Praporşcic
Este prima clădire pe care o vezi când ajungi în Varşovia cu trenul. Se află în faţa gării feroviare centrale. "Cadoul" lui Stalin. Edificiu ridicat în capitala Poloniei la ordinul lui Stalin. După 1989 s-a discutat mult subiectul demolării acestei clădiri. Se afirmă că întreţinerea ei costă enorm. Azi găzduieşte teatre, expoziţii, concerte etc., iar de la etajul 30 poate fi admirată Varşovia "de sus".

În Varşovia, te descurci chiar şi dacă nu ai un ghid alături. Indicatoare sunt peste tot.
Ştiam de existenţa acestei case de la cineva care vizitase Varşovia înaintea mea. Şi am ţinut neapărat s-o găsesc. Dacă nu ai un ghid alături, e destul de greu s-o găseşti. Este un muzeu (sau un început de muzeu?) în aer liber. În timpul celui de-al doilea război mondial, se afla între zidurile ghetoului nazist. În fotografii sunt câţiva dintre foştii locatari ai acestei case, ucişi în timpul războiului. Cutremurător.
Centrul istoric. Fostul palat regal, azi - muzeu.Centrul istoric al Varşoviei (dar şi restul oraşului) a fost distrus aproape în totalitate în timpul celui de-al doilea război mondial. Reconstruit în câţiva ani în perioada postbelică.
Universitatea din Varşovia

Strada Solidarităţii

În 2004, am vizitat acest restaurant "Villa Moldova" (care are şi un magazin de vinuri moldoveneşti) şi am realizat un interviu cu proprietarul (polonez) al acestui local. Zicea atunci că afacere îi merge bine (deşi nu e în centrul oraşului). Dovada - există şi în 2009. Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu